Siirry sisältöön

Vauhdikas hankekevät huipentui erillishakuun

Maahanmuuttajat korkeakoulutukseen ja työelämään -hankkeessa on ollut monipuolinen kevät. Erillishaku hankkeen opiskelijoille keräsi runsaasti hakijoita. Tuloksia odotetaan viimeistään kesäkuun lopulla. Kevään aikana noin 40 maahanmuuttajaa on myös päässyt tutustumaan AMK-opintoihin käytännössä. Opiskelijoille järjestetty seminaari puolestaan esitteli monipuolisia uratarinoita ja polkuja tulevaisuuteen.

Maahanmuuttajat korkeakoulutukseen ja työelämään -hankkeen opiskelijoille järjestettiin erillishaku ammattikorkeakouluun torstaina 24.5.2018. Diakin Helsingin-kampuksen kolmannen kerroksen sohville kokoontui 35 hakijaa odottamaan omaa ryhmäkeskusteluvuoroaan.

Hanke on antanut kesästä 2017 alkaen yli 50 maahanmuuttajalle mahdollisuuden tutustua pienissä ryhmissä sosiaali- ja terveysalan amk-opintoihin. Tarjolla on ollut lisäksi suomen kieltä, matematiikkaa, tietotekniikkaa ja hankeharjoittelijan koordinoimaa mentoritoimintaa. Olemme olleet tiivis porukka ja opiskelijat ovat tulleet tutuiksi.

Koska hankkeessa ei ole kielitaitovaatimusta, myös opiskelijoiden suomen kielen osaaminen on vaihtelevaa. Osalle hankeopiskelut ovat kurkistus amk-opintoihin. Vaikka tarjolla onkin nyt sujuvampi reitti tutkinto-opiskelijaksi, erillishaku, monelle opiskelemaan pääseminen ei ole vielä mahdollista.

Seminaarista tulevaisuudennäkymiä

Järjestimme 16.5. seminaarin, jonka tarinoilla halusimme antaa opiskelijoille näkymiä tulevaan, jos he eivät vielä pääse opiskelemaan sairaanhoitajiksi tai sosionomeiksi.

Hankeopiskelijoille suunnatussa seminaarissa puhuivat hankkeen innostamana avoimessa AMK:ssa opintoja tekevä Kristiina Valo, sairaanhoitaja-tulkkiopiskelija ja mentori Zeynep Niiranen sekä Porin erillisvalinnassa opiskelemaan päässeet sosionomiopiskelijat Szilvia Simon-Nagy ja Berkan Demir.

Lisäksi puhujina olivat jo kauemmin työelämässä olleet sosiaalityöntekijä Yodit Melaku ja järjestökentän moniosaaja kätilö Batulo Essak. Seminaarissa piti oman puheenvuoronsa myös apulaispormestari Sanna Vesikansa, joka toivotti maahanmuuttajat tervetulleiksi Helsinkiin.

Puhujat kertoivat uristaan, toiveistaan, vaikeuksistaan ja lopulta odottavasta palkinnosta – kielitaidon kehittymisestä, opiskelupaikasta tai työstä. Matkalla kohti tavoitteita pitää olla ”sisäistä motivaatiota, asennetta ja tahtoa”, korosti Zeynep Niiranen ja ikään kuin kokosi yhteen usean puhujan näkemykset.